“ Continu zie ik die film weer aan me voorbij gaan, die smekende ogen”
“ Ik ontloop die kamer waar het gebeurde”
“ M’n vrouw maakt zich zorgen. Ze vindt me zo stil en afwezig”

Op de gekste momenten zie ik het weer gebeuren”
“ Ik drink meer dan goed voor me is sinds dat dat gebeurde”
“ Ik ben snel geïrriteerd, word plotseling boos om kleine dingen. Dit wil ik helemaal niet!”

Zomaar wat uitspraken die ik tegen kom in mijn gesprekken met cliënten. Herkenbaar?

Op je werk kun je heftige dingen meemaken. Als je doktersassistente bent, leidinggevende of leraar. Maar ook als je in een supermarkt werkt, op een bank of in de sportschool. Op elke werkplek kun je in een situatie terecht komen waarin je je machteloos voelt. Je kunt plotseling je baan verliezen, een klant kan onwel worden en overlijden, een collega kan jou het leven zuur maken, door corona word je geconfronteerd met ziekte en dood.

Heel verschillende situaties die je kunnen ontwrichten. We hebben allemaal onze eigen manier om met moeilijke dingen om te gaan; huilen, praten, stil zijn, ontlopen, wegstoppen, boos worden, gladstrijken. Het is maar net wat je geleerd hebt in je leven. Vaak werkt dit goed. Maar soms lukt het niet. Dan blijft de situatie aanwezig in je hoofd en lijf. Dan kan het je blokkeren of in problemen brengen.

Het helpt om eens met iemand te praten over wat je bezighoudt. Iemand die naar je luistert zonder oordeel. Iemand die jou vragen stelt en je helpt helderheid te scheppen in je gedachten en gevoelens. Daarmee ontdek je dat er ook iets te leren en te veranderen is. Als coach wil ik dit graag met je aangaan.

We gaan naar buiten. Al wandelend ga je ontdekken. Soms staan we stil voor een kleine oefening. Je verkrijgt inzicht in waar je gedrag vandaan komt en nog veel belangrijker: je ontdekt en ervaart hoe het anders kan! Hoe je zelf weer in balans komt, je grenzen aan geeft, plezier krijgt in je dagelijks leven, je werk of contacten met anderen. Hoe je sterker wordt door tegenslag.

Vroeger of later in het traject vallen er kwartjes, gaat er een lichtje branden; Oh, zit het zo!

“Gelukkig kan ik weer ontspannen naar mijn werk”
“Ik slaap zonder te woelen en telkens wakker te worden”
“Dat onheilspellende gevoel is weg”
“Ik kan de feiten weer onder ogen zien”
“Ik voel me lichter, hoopvol”

“Ik had het liever niet meegemaakt maar ben dankbaar voor wat het mij uiteindelijk gebracht heeft”

Reviews

Erkenning

Ik ben blij dat ik aan de bel getrokken heb . Het was fijn dat ik hulp kreeg- vragen zetten mij aan ’t denken. Erkenning dat een collega over mijn grens ging deed mij goed. Ik had niet verwacht dat ik zo over mijn eigen rol/ houding zou gaan nadenken. Heeft mij bewust gemaakt van mijn grenzen. Ik was mij niet bewust van mijn eigen gedachten. Anja is een prettige coach- luistert goed en vat regelmatig samen. Ik voel mij op m’n gemak bij Anja. Ze heeft mij inzicht gegeven in mijn eigen gedachten en mijn houding. Ik heb geleerd hoe ik zelf de situatie veranderen kan. 
Ellen, 52 jaar

Nieuwe inzichten

Hallo Anja , ik wil je nog bedanken. Eerst voor de training waar het mee begon . Het was een echte eyeopener voor mij . Inmiddels heb ik veel gelezen over de dramadriehoek . Ik herken mijzelf daarin . Niet alleen op het werk maar ook in het privé leven neem ik de rol van redder aan . Je merkte wel hoe gevoelig het onderwerp lag . En ik maar denken dat ik nog meer moet geven maar ik moet juist stoppen met redden !! (…) Ik ben heel blij dat ik later in het coachtraject door jou zoveel nieuwe inzichten heb gekregen waar ik zelf verder mee kan. Buiten werken was voor mij een bonus.
Marieke, 47 jaar